logo
ANGELS BODY & EMOTIONS je program kreiran od žena za žene.  Stvoren kako bi oblikovale tijelo poštujući ženske obline, dobro se zabavile, stekle i zadržale samopouzdanje i uživale u pravoj ženskoj snazi i slobodi.
POLICA PRIVATNOSTI
plesni pokret
Title image

Pokretom i plesom do osobnog rasta i razvoja

Home / Angels Body and Emotions  / Pokretom i plesom do osobnog rasta i razvoja
plesni pokret

Angels Body and Emotions praksa za sada se prakticira samo u našem studiu u Medarskoj, na zapadnom dijelu Zagreba. To je zapravo metoda prema kojoj se odvijaju svi naši programi i većina radionica koje nudimo.

Metoda se razvijala od 2011. godine i kao takva mijenjala kroz vrijeme. Od načina tjelovježbe, kroz napredovanje naših instruktorica i zbog znanja i edukacije kreatorice Ivke Armande Todorović, metoda se razvila u holistički pristup osobnom rastu i razvoju žena pokretom i plesom.

 

Što to zapravo znači?

Spoznaja da su tijelo i emocije višestruko povezani postoji već dugi niz godina, no i dalje se te dvije naše dimenzije često promatraju odvojeno. U medicini se promatra tijelo, u psihologiji psiha i mental, a emocije su se često gledale kao nešto što treba kontrolirati, a često i potisnuti kako bismo funkcionirali u svijetu koji od nas zahtjeva da budemo hladni i proračunati.

Zadnjih se godina to jako mijenja. Razvile su se tjelesne i plesne terapije, te somatske terapije koje pokazuju koliko je važno u održavanje i/ ili postizanje mentalnog zdravlja uključiti tijelo. Iako naš studio ne provodi psihoterapiju, mi se bavimo plesom, često će žene reći da su ovdje plesom, tijelom i uz muziku i vodstvo instruktorica, proradile svoje najteže emocije. Ili si ih pak, napokon dopustile i izrazile.

 

Kako izgleda to u praksi?

U studiu postoji nekoliko programa i radionica koje provodimo, a više o njima možete pogledati ovdje.  Svi programi imaju u sebe utkan koncept tijela i emocija. To znači da primarni cilj nije fizičke prirode već emocionalne i psihičke. Baveći se tijelom postižemo zapravo mentalno zdravlje, no i tjelesne promjene postanu vidljive.
Ovo nisu programi usmjereni na postizanje neke tjelesne težine, mršavljenje ili bildanje mišića, već im je cilj sveopće dobro stanje – fleksibilno i pokretno tijelo, protočne emocije, pozitivniji pogled na život, pripadanje i samopouzdanje.

Svaki program je stupnjevan i kreće se od početnih spoznaja. Bez obzira na rekvizit (ljuljačka, strunjača, fotelja, stolica ili šipka), polazimo od prvih koraka u učenju pokreta. Neko vrijeme provodi se u edukaciji o pravilnom izvođenju vježbi, o značaju muzike, o povezanosti određenih kretnji s emocijama i o plesu kao načinu meditacije.

Nakon nekog vremena, žena već intuitivno osjeća pokret koji joj je potreban u kojem trenutku i tako se njen ples mijenja kroz vrijeme. Prestane razmišljati o tehnici pojedine vježbe ili elementa na nekom od rekvizita i fokusira se na sebe iznutra. Upravo zbog prepuštanja dobro naučenom pokretu, odabrane muzike i emocija koje se s lakoćom probude potaknute time, um se prirodno utišava, bez da mi to forsiramo izvana ili nastojimo svojim trudom.

Žene često ističu kako im je ovo najlakša i najljepša meditacija
i najprirodniji način postizanja stanja bez misli.

 

Postoji li krajnji cilj ili rok trajanja?

Ne postoji kraj. Postoje samo različiti slojevi nas samih ili društveno nametnutih koji se polako ljušte kako bismo pronašle svoju pravu prirodu u tom trenutku. Mi autentičnost ne doživljavamo kao nešto statično i nepomično. Kako je i ples protočan, tako je to i s emocijama, ali i s našim doživljajem svijeta, našim stavovima i našim ponašanjem. Ženama Body and Emotions postaje praksa kroz koju se uvijek vraćaju sebi, održavaju tijelo zdravi i pronalaze načine da upoznaju sve dimenzije svog bića.
Instruktorice uvijek postavljaju i nove emotiovne izazove, ne samo izazove na šipci. Ponekad je to nježnost, ponekad senzualnost, a ponekad traženje načina da se izrazi ljutnja, bijes ili duboka tuga.

 

Otkuda početi?

Najbolje je popričati s nama. Odlučiti koji je rekvizit najbliži našem tijelu i zoni ugode i od njega početi.

Trenutno se održavaju INTRO satovi Body and Emotions programa sa šipkom i programa s ljuljačkom. A za nešto blažu varijantu i trening koji traje 60 minuta i odvija se na strunjači odaberite Feminine workout.

Također, moguće je raditi i individualno s Ivkom na privatnim satima. Tada zajedno s njom određujete svoj tempo, rekvizit i stvari na kojima posebno želite raditi.